AKU, DIA DAN GITAR


Akan datang... sebuah cerita pendek yang bertajuk … AKU, DIA DAN GITAR
____________________________________
“Apa yang kau tahu tentang gitar?”-dia bertanya.

“Gitar adalah gitar.” - aku menjawab.

“Kalau gitar pun kau tak tahu, apa gunanya kau nak belajar.” - dia kata dengan angkuhnya.

“Baiklah. Gitar adalah sejenis alat muzik bertali yang telah lama digunakan dalam pelbagai jenis gaya muzik, dan juga salah satu alat solo klasik. Ia banyak digunakan sebagai alat utama dalam muzik blues, desa, flamenco, rock dan banyak jenis pop. Gitar biasanya terdiri daripada satu batang leher yang panjang dan terdapat ruas-ruas yang dipanggil "fret". Badannya seakan-akan berbentuk biola. Pada kebiasaannya juga terdapat enam tali yang boleh dimainkan dengan memetik tali tersebut sama ada dengan jari ataupun plektrum (pemetik gitar). Namun terdapat juga gitar dengan empat, tujuh, lapan, sepuluh dan dua belas tali. Gitar dibuat dan dibaiki oleh tukang lut(luthier). Gitar boleh dimainkan secara akustik atau boleh bergantung pada penguat yang selalunya membolehkan manipulasi nada secara elektrik. Gitar elektrik baru sahaja diperkenalkan pada abad ke-20, dan telah memberi kesan yang mendalam pada budaya popular.”- kataku dengan sekali nafas.

“Mak ai, kau hafal wikipedia ke?” - sindirnya.

“Lebih kurang macam tulah,” - balasku.

8 si charming:

  1. mieya ed0ya berkata...:

    starting mcm da besh
    psl gitar uhh
    aha
    =)
    nk hikayat cnta lagii
    ngeh !

  1. Tanpa Nama berkata...:

    haila bulan..
    mne hikayat cinta??
    abes kan le dlu cte 2, then smbung cte gita nie ea??
    plish3...

    -chumel-

  1. plum blossom berkata...:

    stunning beginning... makes me want to read more... hurry up and finished off the short story yea... well, not to mention i loved guitar!!! finally i've found a story related to guitar... i'm so excited!!!

    -atikah-

  1. i-am-i berkata...:

    salam...kan ke bagus klu ble hafal lect note yg mlambak mcam tu...huu...neway,nice intro...trtunggu2 nxt en3...

  1. MaY_LiN berkata...:

    ikut la memana dik..
    janji idea mencurah2 hendaknye
    [~_~]

  1. haruhi berkata...:

    sye pon bru bljr maen gitar nie!!!

  1. bulanhijau berkata...:

    uuuuuuuuuuuuu~
    intro pn dah best..!!

  1. nysa berkata...:

    aku,dia $ gitar..
    mmg best...
    luv it...
    tp an...
    pnat jew aq nangis until non-stop...
    rpe2 nyew mr.pinky idop...
    haiyaa....
    hahhahaa..

Catat Ulasan

Dah baca,
jangan segan-segan tinggalkan komen ya.

Fan Pages